Yaratıcı Düşünme Üzerine
Yaratıcı Düşünme Üzerine
“Akıl bir paraşüt gibidir,
açıldığında iş görür”
Dennis Waitley
Yaratıcılık
Yaratıcılık; yaşamın içinde insanoğluna daima bir muamma gibi görünen kavramlardan biridir. Bir medeniyetin gelişmesinin, daha ileri gitmesinin nedeni yeniliklere açık olmasıdır. Her seviyedeki yöneticinin kendisini geliştirebilmesi için “YARATICI DÜŞÜNCE” ye sahip olması ve yaratıcılığın ne olduğunu bilmesi gereklidir.
Algılama-ortam ve şartları görememe, bütünü görememe, alternatif görüş açılarını görememe, bütün duyu organlarını kullanamama yaratıcı düşünceyi engeller. Yani, “Ağaçlara, ormanı göremeyecek kadar yakın olmak” düşünceyi kısıtlar.
Yaratıcı düşünce sahibi olan insanların bazı genel özellikleri vardır. Bütün bu özellikler, herhangi bir insanda çok gelişmiş bir şekilde pek ender görülmesine rağmen yaratıcı insanlar genellikle bu özeliklerin büyük bir kısmına farklı düzeylerde ve kombinasyonlarda sahiptirler. Bu özelikler şunlardır.
-GEÇMİŞ:
Unutmayın, şans, hazırlıklı beyinlerden yanadır. Yenilikler hiç yoktan ortaya çıkmazlar, kişilerin geçmişleri ne kadar geniş olursa yaratıcılık potansiyelleri de o ölçüde büyüktür. Yaratıcı insanların genellikle geçmişleri zengindir, deneyimleri fazladır. Genellikle ihtisas sahibi değildirler.
-DUYARLILIK:
Yaratıcı insanlar genelde çevrelerindeki dünyayla yakından ilgilendiklerinden farklı deneyimlerden büyük oranda faydalanırlar. Daha az dikkatli insanların göremeyeceği detaylara dikkat edebilirler.
-AÇIK FİKİRLİ OLMAK:
Beyinlerinde zaten iyi oturmuş bilgileri yeniden düzenlemeye, tersine çevirmeye ve hatta ortadan kaldırmaya isteklidirler.
-MERAK:
Şüpheleri, her şeyi sorgulamak gibi bir alışkanlıkları vardır. Başkalarının kutsal saydığı şeylere körü körüne inanmazlar. Bütün çözümlerin eski zamanlarda ortaya atıldığını ve eninde sonunda yerlerini başka çözümlere bırakacağını bilirler.
-HOŞGÖRÜLÜ OLMAK:
Eski ve yeni düzen arasında rahatsız, muğlak bir geçiş süreci vardır. Bir süre için ortada cevap, sistem, çözüm olmayacaktır. Bu belirsizlik insanları sinirlendirip, eski sistemi sürdürmeye itebilir. Çözüme ulaşmak uzun zaman alabilir. Ancak yaratıcı düşünce sahipleri, uzun süre aynı konu üzerinde çalışabilecek potansiyele sahiptirler.
-CESARET:
Yaratıcı düşünenler; bilinmeyeni araştırır, zor sorular sorar, başarısızlık riskini ve statükoyu savunanlarla mücadele etmeyi göze alırlar. Başarısızlık paralarına mal olabilir, kendilerine olan güvenleri ile ilgili eleştirilere maruz kalabilirler ve fikirleri her zaman kabul görüp, uygulanamayabilir ve sonuçta başarılı olamayabilirler, ancak yaratıcı düşünmek, korkak ve çekingen insanlara göre değildir.
-KENDİNE GÜVEN:
Genellikle kendilerine çok güvenirler, kendilerine bu kadar güvenmelerinin nedeni kapasitelerini bilmeleridir. Başarılı olacaklarına inanırlar, eğer başarabileceklerine inanmazlarsa başarılı olamayacakları kesindir. Ayrıca eleştirilere de açıktırlar.
-KARARLILIK:
Motivasyonun ne olduğu veya nereden kaynaklandığı önemli değildir, ama her zaman bir itici güç olmalıdır. Her şeye rağmen bir projeye bağlı kalmak, başarısızlık durumunda ayağa kalkıp yeniden denemek için çok çaba sarf etmek gereklidir. Yaratıcı düşünce sahipleri pes etmezler.
-İYİMSERLİK:
Yaratıcı insanların çoğu aslında her zaman bir çözüm yolu bulunabileceğine ve bunun işe yaracağına ve her şeyin mümkün olduğuna inanırlar.
Daha Yaratıcı Nasıl olunabilir?
“Neysem oyum”
Temel Reis
İnsanın kendi kendini geliştirmesi pek kolay değildir ama mümkündür. Bir insan ancak güçlü bir irade ve çok çalışmakla daha yaratıcı bir şekilde düşünebilir.
Kazançlarınızı bilmek sabırlı olmanızı sağlayacaktır. O zaman gerçekten yaratıcı olmak isteyeceksinizdir.
Yaratıcılık konusunda güçlü ve zayıf yanlarınızı keşfedin ve zayıf yanlarınızı geliştirmeye çalışın.
Hayal gücü yeni fikirler üretir. Beyin eski kavramları, yeni yöntemlerle birleştirir. Eğer işlenmemiş malzeme varsa olağanüstü kombinasyonların hayal edilmesi mümkündür.
Çoğu insan pek çok şey kaçırır, bakarlar ama göremezler. Daha meraklı olun, dikkat edin, her şeyi kontrol edin, daha yavaş gidin ve çevrenize bakın, bunlar sizin hayal gücünüz için işlenmemiş materyaller haline gelecektir.
Hayal gücü kas gibidir, güçlü ve etkili olmasını istiyorsanız onu düzenli olarak çalıştırmalısınız.
Çoğu insan her şeyi sorgusuz sualsiz kabul eder, bu rahatlık sağlar ancak bu tip insanlar adeta yaşayan ölüdürler. Her şeyi – prosedürleri, yöntemleri, kısıtlamaları, değerlendirmeleri, vb.- sorguladığınızda karşınıza yeni gelişme olasılıklarının çıktığını göreceksiniz.
Bazı fikirler iyi bazı fikirler ise berbattır. Zaman zaman iyi bir fikre ulaşmak için pek çok kötü fikirle uğraşmamız gerekecektir. Kötü bir fikir bazen iyi bir fikrin habercisi de olabilir. Düşünmeden “bu saçma” demek, muhtemel bütün kapıları kapatır. Önce çok sayıda fikri bir araya toplayın, bizzat kullanıcıların / olayı yaşayanların fikirlerini daima alın ve kaliteli fikre ulaşmak için ise bunları değerlendirin, eleyin ve süzgeçten geçirerek fikri oluşturun.
Unutmayınız hiçbir fikir mükemmel değildir. Eğer insanlar eleştiri alışkanlığı ile olsa dahi fikirlerinizin gelişmesine yardımcı oluyorlarsa bu iyidir. Muhtemel faaliyetleri belirlemek için insanların eleştirilerine kulak verin, ardından fikri geliştirmek için çalışabilirsiniz, eleştirileri birer armağan olarak kabul edin.
Sapı samanı karıştırmayın, zayıf fikirleri eleyin, seçici olun, pek çok fikrin en iyi yönlerini bir araya getirin, zafiyetlerin üstesinden gelebilmek için daima yaratıcı düşünün.
Kaynaklar :
-TSK askeri okul-eğitim ders notlarından istifade ile hazırlanmıştır.
-Söz konusu ders notlarının hazırlanmasında, ABD Kara Kuvvetleri Komuta ve Kurmay Koleji Liderlik Merkezi yayınlarından istifade edilmiştir.