Yaşam

Halkın Mahmut Hocası Münir özkul 93 yaşında aramızdan ayrıldı

Halkın Mahmut Hocası Münir özkul 93 yaşında aramızdan ayrıldı … 2003 yılından bu yana dek Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ve demans hastalığı ile mücadele eden Yeşilçam’ın usta ismi Münir Özkul, İstanbul’daki evinde vefat etti. detaylar haberimizde…

Halkın Mahmut Hocası Münir özkul 93 yaşında aramızdan ayrıldı

Halkımızın sevgisini kazanan Yeşilçam’ın kimine göre ‘Mahmut Hoca’sı kimine göre ise ‘Yaşar Usta’sı, Türk sinemasının yaşayan efsanesi Münir Özkul hayatını kaybetti.

“Ailecek babamın yanında olacağız”

Babasının yanından ayrılmayan ve babasını anlatan kızı Güner Özkul “Geçen sene doğum gününde tepki vermişti. Bu sene ne olacak göreceğiz. Akşam ablamlarla birlikte ailecek yanında olacağız.” demişti.

Geçen yıl tepki verince babam uzun yıllar yaşayacak demişti

50 yaşındaki Güner Özkul geçtiğimiz yıl “Daha uzun yıllar yaşayacak babam. Durumu stabil, metabolizması sağlam. Bugün babama ‘doğum günün kutlu olsun baba. Bu akşam sana tango çaldırayım mı dedim’ gözlerini kırptı. O da bugün doğum günü olduğunu anladı. Uzun süredir bir reaksiyon alamamıştım. Bugün iki kere tepki verdi. Çok mutlu oldum” ifadelerini kullanmıştı.

Usta oyuncu Münir Özkul’un yaşamı

15 ağustos 1925 tarihinde İstanbul Bakırköy’de doğan Münir Özkul küçük yaşlarda tiyatroya merak sardı. Özkul, İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde eğitimine devam etti.

Usta oyuncu Münir özkul’un sanat hayatı

Eğitiminin tamamlayan Özkul, Bakırköy’de bulunan Halkevi’nde oyunculuğa adım attı. İlk amatör sahne deneyimlerini burada gerçekleştiren Özkul, İstanbul Devlet Tiyatrosu‘nda bir süre oynadıktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu’na geçti.

Yükselişinin dönüm noktası

Ses Tiyatrosu’nda sergilenen oyunlarda rol almaya başladı. Ardından özel bir tiyatro olan Küçük Sahne’ye geçti. Burası Özkul’un yükselişinde bir dönüm noktası oldu.

Yeteneği Muhsin Ertuğrul’un gözünden kaçmayan Özkul, Küçük Sahne’de birçok başarılı oyunlarda da yer aldı.

“Vatan ve Namık Kemal”

Tiyatro sahnelerinden “tesadüfen” film setlerine geçişi 40’lı yılların sonuna denk düşen Özkul, askerliğini yaptığı dönemde, “Vatan ve Namık Kemal” adlı filmde yönetmen asistanlığı yapan arkadaşı Sırrı Gültekin’i ziyaret için Yeşilçam’a gittiği birgün ilk defa bir filmde figüran olarak rol aldı.

Figüranlıktan sinemaya ilk adım

Üniformalı bir figüran arayışı içinde olan arkadaşının ricasını kırmayarak, biraz da komik bir anı olsun diye kamera karşısına geçti ve rol aldığı 400’ün üzerinde filmle, Türk sinemasına damgasını vuran önemli karakter oyuncuları arasına girmesini sağlayacak sinema serüveni böylece başlamış oldu.

Münir Özkul yaklaşık 10 dizi, 20 tiyatro oyunu ve 220 filmde rol aldı.

Kazandığı Ödüller

1967-İlhan İskender Armağanı
1972-9. Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Karakter Oyuncu Ödülü
1991-Dümbüllü Ödülü
1997-Altın Kelebek Ödülleri Onur Ödülü
1999-Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü “Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü”
2004-37. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri Onur Ödülü
2006-Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü
2014-18. Afife Tiyatro Ödülleri, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü
2015-T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu