Haldun Dormen Türk tiyatromuzun ulu çınarı birinci Bölüm
Haldun Dormen Türk tiyatromuzun ulu çınarı birinci Bölüm İlk bölümde kendisinin hayat hikayesi ve yetişmesi sanata atılışını ele alacağız. Haldun Dormen Türk tiyatromuzun ulu çınarı birinci Bölüm detaylar haberimizde…
Haldun Dormen Türk tiyatromuzun ulu çınarı birinci Bölüm
Size onu nasıl anlatayım ki… Arşivler dokümanlar yetmiyor büyük ustayı anlatmaya Sizlere bu büyük ustayı iki bölümde anlatacağım. İlk bölümde kendisinin hayat hikayesi ve yetişmesi sanata atılışını ele alacağız. Türk tiyatrosuna olan katkıları ve yaptıkları efsaneleşmiş icraatları. İkinci bölümde de Haldun hocamızın Modern Çağdaş Geleneksel Türk Tiyatromuza ve sinemamıza bıraktığı ve halen daha bırakmakta olduğu eşsiz miras ve eserleri aktaracağım.
Haldun Dormen’in dedesi Ömer Efendi aslen Malatyalı olup Kıbrıs’a yerleşmiş olan ailesinin çocuğu olarak Kıbrıs’ta doğmuştur. Babaannesi de Lübnan’lıdır. Babası Kıbrıs’lı aydın bir İşadamı olan Sait Ömer Bey, Annesi de İstanbul’lu bir paşa kızı olan Nimet Rüştü Hanım’dır.
Büyük usta 1 yaşına basmadan ailesi İstanbul Şişli’ye yerleşti. Büyük usta Dormen ilk tiyatroya geçmek istediğini söyleyince Babası Ömer Bey “Tamam peki bu işi yap ama en iyisi ol” diyerek bu şartla destek vermiştir. İlk ve Orta öğrenimini burada gören Dormen Sahneye ilk defa Galatasaray Lisesinde ortaokul öğrencisi iken Demirbank Oyununda Yirmi Beş rolü ile çıktı. Lise Öğrenimini Robert Kolejinde tamamladı. Bu arada sekiz yaşındayken geçirdiği bir trafik kazası sonucu ayağı sakatlandı.
Amerika da…
Haldun Dormen Tiyatro eğitimini ABD deki Yale üniversitesinde Yönetmenlik dalında aldı ve bu Türkiye’de ilkti. O üniversitenin uluslararası devlet konservatuarından mezundur. Buradan Yüksek Lisans derecesi ile mezun oldu. Mezuniyetinden sonra iki yıl süreyle Amerika Birleşik Devletlerinde çeşitli oyunlarda Oyunculuk ve Yönetmenlik yaptı. Hatta babası onu ilk defa Yale Üniversitesinin Tiyatrosu ile sergilediği müzikal oyunda izlemeye geldiğinde “Ben bu işin bu kadar ciddi olduğunu anlayamadım ama sen dünyanın en iyileri arasında olacaksın” demiştir. Hollywood’da Pasadena Playhouse’da 4 oyunda oynadı.
İstanbul’a döndüğünde önce Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne’ye girdi ve Cinayet Var adlı oyundaki dedektif rolü ile ilk kez Türk seyircisinin karşısına çıktı. O sıralarda Beyoğlu Parmakkapı sokakta gençlerle birlikte 60 kişilik cep tiyatrosunu açtı.
Büyük usta Dormen 22 Ağustos 1955 gecesi Süreyya Sinemasında Dormen Tiyatrosunun ilk oyununu sergiledi. 1957 Eylül’ de Küçük Sahnenin kendisine teklif edilmesi ile oyunlarını sergilemeye orada devam etti. 1957 de Papaz kaçtı komedisi ile Büyük Dormen tiyatrosunu kurdu.
Burada Erol günaydın, Altan Erbulak, Metin Serezli, Nisa Serezli, Nevra Serezli, Erol Keskin, İzzet Günay, Yılmaz Köksal, Ayfer Feray, Sümer Tilmaç, gibi onlarca sanatçı yetiştirdi.
Sokak Kızı İrma…
Topluluk en parlak dönemini 1957-1972 yılları arasında yaşadı. 1961 de Türkiye deki İlk Batılı anlamda Müzikal olan Sokak Kızı İrma’yı sahneledi. Gülriz Sururi’yi buradaki İrma rolüyle Türkiye’ye adını duyurdu. 1962 de Beyoğlu’ndaki tarihi Antik Rönesans Ses Tiyatrosuna geçti ve 10 yıl süreyle çalışmalarını burada sürdürdü. Oynadığı oyunlar arasında başlıcaları Bit Yeniği, Şahane Züğürtler, Erol Günaydın ve Cemal Reşit Rey’in yazdığı Yaygara 70 tir.
Sevgili arkadaşlar değerli okurlar ağlatan ve ayakta alkışlatan bu yaşam öyküsünde ilk ölümde büyük ustanın aile hayatı çocukluğu yetişmesi, sanatla tanışması genç yaştan gelerek dünya çapında efsane olmuş rekorlar kıran başarılarına göz attık. İkinci ve üçüncü bölümlerde Büyük ustanın yine daha sonra oynadığı, yönettiği projeleri ve Televizyon, Dizi, Sinema ve Gazetecilik ve yazarlık anlamında bıraktığı eserler ve mirasları anlatacağım ve bıraktığı miras ve eserleri sıralayacağım. Hepinize iyi okumalar diliyorum.