Kültür Sanat Tarih

Haldun Dormen Türk tiyatromuzun ulu çınarı ikinci bölüm

Haldun Dormen Türk tiyatromuzun ulu çınarı ikinci bölüm Büyük Usta Haldun Dormen askerliğini İstanbul Halıcıköy (Halıcıoğlu) deki levazım bölüğünde yedek subay olarak yaptı.

Haldun Dormen Türk tiyatromuzun ulu çınarı ikinci bölüm

Arkadaşlar internet haber gazetemiz kocaelitime da köşe yazımda siz okuyucularımızla buluşturduğumuz yazı dizimin ikinci bölümünde size asırlık çınar, büyük usta, uluslararası sanat neferimiz hocaların hocası Haldun Dormen hocamızın, yaptığı sinema televizyon ve dizi çalışmaları ile birlikte ülkemize bıraktığı ve devam ettiği eserleri anlatacağım.

Büyük Usta Haldun Dormen askerliğini İstanbul Halıcıköy (Halıcıoğlu) deki levazım bölüğünde yedek subay olarak yaptı. Döndükten sonra sanat hayatına hızlı bir şekilde devam eden Dormen kolları gelir gelmez sıvadı.

Sinemacılığa el atan Haldun Dormen 1966’da Ekrem Bora ile Belgin Doruk‘un başrolleri paylaştığı Bozuk Düzen ve 1967’de Müşfik Kenter, Nedret Güvenç ve Belgin Doruk’un rol aldığı Güzel Bir Gün İçin adlı iki sinema filmini yönetti.

*****

Bu filmler vizyonda beklenen gişeyi veremese de 7 tane ödülün sahibi olarak bir rekora imza attı. Bozuk Düzen 3. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi film dalında birincilik ödülü alırken, Güzel bir gün İçin de 4. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi komedi filmi ödülünün sahibi oldu.

Ödüllere rağmen filmler gişe başarısı sağlayamayınca, Sinemadan vazgeçip yeniden tiyatroya dönen Dormen 1972’de Ses Tiyatrosu’nda Ayı Masalı adlı oyunla perdelerini açan ve Bit Yeniği, Şahane Züğürtler gibi oyunları sahneleyen Dormen tiyatrosu 1977’de Televizyonun yaygınlaşması sonucu artan ekonomik sıkıntılar yüzünden kapanmak zorunda kalmıştı.

1968 de Yıldırım Önal Devlet Tiyatrosundan ayrıldıktan sonra özel tiyatrolar bünyesinde çalışmak istemiş ve başrolde yer aldığı Shakespeare in Sezar ve Kleopatrasında yönetmenliği Haldun Dormen yapmıştır.

*****

1977’den sonra çeşitli televizyonlarda yer alan, birde Milliyet Gazetesinde 8 yıl gazetecilik yapan Haldun Dormen, 1980’ler de yeniden tiyatroya döndü. 1984’te yeniden perdelerini açarak ikinci baharını yaşayan Dormen Tiyatrosu’nu bu seferde, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ve 2001 yılında yaşanan büyük ekonomik kriz vurdu. Deprem sonrasında tiyatronun elverişsiz konumu yüzünden seyirci sayısının düşmesi, tiyatronun yeniden kapanmasına neden oldu.

11 oyun yazan ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünde dersler veren Haldun Dormen; Hacettepe Üniversitesi tarafından ‘Onursal Bilim Doktoru’ olarak ödüllendirildi ve kendisine fahri doktora verildi.

Televizyonda birçok söyleşi programları da yapan Haldun Dormen programlara sayısız ismi konuk almıştır. Televizyon içinde çeşitli başka projelere de imza atan; ve birçok televizyon dizisinde aldığı rollerle ününü daha da katlayan Haldun Dormen Yapı Kredi Sigorta’nın da sanat danışmanlığını yapmaktadır.

Dormen Ayrıca 1997 den beri verilmekte olan Afife Jale Ödüllerinin gerçekleştirilmesine de ön ayak oldu. 1959 Temmuz unda halkla ilişkiler alanında dünya çapında ünlü Betül Mardin ile evlenen Dormen’in Sekiz yıl süren bu evliliğinden Ömer (d.1961) adında bir oğlu oldu.

*****

Anılarını ‘Sürç-ü Lisan Ettikse, Antrakt ve İkinci perde, Olmak ya da Olmamak’, Kantocu isimli kitaplarında toplayan Haldun Dormen hocamız; Bulvar Komedisi ve Vodvil türünde uzmanlaşmış uluslararası bir tiyatro yönetmenidir. Haldun Dormen 1998’de Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı ünvanına layık görüldü.

Dormen Tiyatrosunu 2014-2015 arasında kapatan Haldun Dormen 90 yaşında olup halen devam ettiği; son 3 yıldır İzmir’de bulunan Sahne Tozu Tiyatrosu ve Sanat Merkezi’nin genel sanat yönetmenliğini ve sanat danışmanlığını yürütmektedir.

Arkadaşlar büyük usta Haldun Dormen Türk tiyatromuzun ulu çınarı ikinci bölüm yayımlamış oluyorum. Gelecek köşe yazımda da 3. Ve son bölüm de büyük usta Dormen’in eserleri ve yer aldığı projeleri sizlerle paylaşacağım. Hepinize iyi okumalar diliyorum.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu