Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sanata bakış açısı
Büyük önder Mustafa Kemal Bugün 10 Kasım 2018 Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ paşamızın ölüm yıldönümü. Büyük önder Mustafa Kemal yorum/haber… Mustafa Göksel
Büyük önder Mustafa Kemal …
Değerli Arkadaşlar çok sevgili okurlar bugün çok üzüntülü ve bir o kadar önemli bir gün. Bugünün önemini anlatmaya kitaplar ansiklopediler yetmez. Bugün 10 Kasım 2018 Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ paşamızın ölüm yıldönümü. Hem de 80. Yıldönümü dile kolay tam seksen yıl.
Milli mücadele ve Cumhuriyetimizin kurucusu Atamızın ölümünün üzerinden 80 yıl geçti Yıllarca Atamızı çok çeşitli yönleriyle hatta her yönüyle izledik dinledik. Okuduk eserlerini ve bu ülkeye bıraktığı mirasları vs. vs. vs. anlatılamaz.
Bir basın yayın gazeteci ve yazar kimliğim dışında bir oyuncu olarak ta kökeni tiyatrodan gelen birisi olarak ta sanat anlamında sizlerle bu köşe yazımda buluşarak; sizlere bu yazımda Mustafa Kemal Paşamızın sanata bakış açısını ele alacağım.
Bilim, Teknoloji, Kültüre ve Sanata dair…
Tarihe yön veren birçok Liderler ve devlet adamlarının Bilim, Teknoloji, Kültüre ve Sanata dair belleklere kazınan sözleri vardır ve olumlu yaklaşımları olmuştur. Elbette ki bu vecize sözleri besleyen belirli dünya görüşleri, belirli bir bakış açısı ve ülkesinin tarihsel birikimine, kültür bütünlüğüne ve sanatına duyduğu o muazzam saygıdan ileri gelir.
Liderlerin esas olarak politik tavrı, devlet adamlığı duruşunu, bilgisini ve kültürünü belirleyen sanata verdikleri önemdir. Dünya liderimiz ATATÜRK’ün sanata verdiği önem bu pozitif yaklaşımın doğal bir ürünüdür.
Atatürk’ün “Sanatsız bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” ve “Bir millet sanattan ve sanatkarlıktan mahrumsa, tam bir hayata malik olmaz” şeklindeki büyük sözleri sanata verdiği hayati önemi ispat etmektedir. Nitekim tiyatrodan operaya, türküden sanat müziğine, Şiirden romana uzanan geniş bir yelpazede sanat birikimine sahip olan Atatürk aynı zamanda modern Avrupa Kültürü, edebiyatı ve dili hakkında da büyük bir kültür ve donanıma sahiptir.
“Hayatta Müzik gerekli değildir, çünkü Hayat bir Müziktir” diyecek kadar da bir müzik tutkunudur. Tiyatro ve Sinemaya verdiği önem ve değer bile son nefesini verdiği yıla kadar hep gündeminde kalmıştır. Muhsin Ertuğrul; Turan Seyfioğlu, Afife Jale, Bedia Muvahhit gibi isimlerin bir çok oyununu takip eden Mustafa Kemal Atatürk, sinemanın da parlak geleceğini keskin zekası ile en baştan tespit etmiştir.
Atamızın sanatçıya bakış açısı…
Geçmişteki ve günümüzdeki liderlerin tam tersine En büyük liderimiz Atatürk, sanatçıya hiç müdahale etmemiştir. Mustafa Kemal Atatürk sanatçının neyi yapacağına, nasıl yapacağına, nasıl yapması gerektiğine, dair ne bir baskı ne de bir telkinde bulunmuştur. Atatürk’ e göre sanatçı dokunulmazdır. Sanatçının özgürlüğü sınırlandırılamaz. Görüşleri ve çalışmaları da hep bu yönde olmuştur. Atatürk’ün sanatçıya verdiği büyük önem ve saygılı tutumu onun sanat düşkünlüğünün bir sonucudur. Ömrünün sonuna kadar tiyatro, sinema, müzik ve resim sanatçılarını takip etmiş ve onların üretim yapmasını teşvik etmiştir.
Atatürk’e göre sanat tüm insanlığın ortak faydası ve barışa giden en önemli yoldur. “Vatanın en önemli merkezlerinde modern kitaplık ve kütüphaneler, konservatuarlar, müzeler, güzel sanatlar sergileri kurmak ve bütün ülkeyi basımevleri ile donatmak” en önemli kriter olmuş ve Atatürk’ün bir çok konuşmalarında büyük anlamlar taşıyan birer mesajdır.
Atatürk’ümüzün sanata verdiği önemle ilgili sözlerini hatırlayalım…
– Bir milletin sanat yeteneği, güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür
– Sanatkar el öpmez sanatkarın eli öpülür.
– Sanatkar, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra alnında ilk ışığı duyan insandır.
– Bir millet ki, resim yapamaz, bir millet ki heykel yapamaz, bir millet ki bilim ve fenin gerektirdiklerini yapamaz, itiraf etmeli ki o milletin medeniyet ve ilerleme yolunda yeri yoktur.
– Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, Hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkar olamazsınız… Diyerek sanata öncülük etmiş ve sanatın, sanatçının her zaman yanında olmuştur. Bu büyük günde Mustafa Kemal Atatürk Paşamızı ölümünün 80. Yılında saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Biz bugün sıcak yatağımızdan kalkıp bir kez olsun Atamızı anma gayretinden kaçınırsak, yarın öbür gün yatacak bir yatak bile bulamayabiliriz. Herkese iyi okumalar diliyorum sevgi ve sağlıcakla kalın…