CHP Koronavirüs Raporu – 24 Mart 2020 – 15’inci bölüm
CHP Koronavirüs Raporu – 24 Mart 2020 – 15’inci bölüm … Bunun gerektirdiği güven veren, toplumsal uzlaşmaya dayanan bir ekonomik politika çerçevesi Ekonomik ve Sosyal Konseyden geçirilerek devreye alınmalıdır…” detaylar haberimizde…
CHP Koronavirüs Raporu – 24 Mart 2020 – 15’inci bölüm
Bankaların çalıştığı düzenleyici ve denetleyici çerçeve, kriz nedeniyle borcunu ödeyemeyen aileleri; ve şirketleri ayakta tutmak için esnetilmeli bu durumun bankaların mali yapısına olumsuz etkileri gerektiğinde Hazine tarafından üstlenilmelidir.
Salgınla mücadele kapsamında yerel yönetimlere çok ağır sorumluluklar düşmektedir. Yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla önemli miktarda gelir kaybı yaşayacak olan belediye bütçelerinin desteklenmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda bir yıl süreyle Hazine ve Maliye Bakanlığı ve İller Bankasınca belediyelere yapılan aktarımlardan kesinti yapılmaması, belediyelerin borçlanma limitlerinin artırılması ve belediyelerin iç ve dış borçlanmalarında hazine garantisi verilmesi çok önemlidir.
Parasal ve mali gevşemenin döviz kuru üzerinde baskı yaratmaması için döviz rezervleri güçlendirilmelidir. Hem rezervlerin güçlendirilmesi hem de sağlık harcamalarının finansmanı için ülkemizin uluslararası piyasalardan veya uluslararası kuruluşlardan uzun vadeli ve düşük maliyetli dış finansman sağlaması gerekmektedir. Bunun gerektirdiği güven veren, toplumsal uzlaşmaya dayanan bir ekonomik politika çerçevesi Ekonomik ve Sosyal Konseyden geçirilerek devreye alınmalıdır.
İhtiyaç Sahiplerine Nakit Yardım Yapılması
Ekonomide yaşadığımız daralmanın aşılması, stratejik sektörlerimizin talep düşüklüğü nedeniyle tedarik zincirlerinin kırılmaması ve sosyal adaletin sağlanması amacıyla ihtiyaç içerisinde bulunan tüm yurttaşlarımıza yeterli nakit yardım yapılmalıdır.
Nakit yardımların tam ve etkin dağıtılmasının en akılcı yolu “Aile Yardımları Sigortası” sisteminin kurulmasıdır.
Aile Yardımları Sigorta sistemi içinde ailelerin özel durumları da dikkate alınarak tüm ailelere salgın süresince aylık en az 2 bin TL ödeme yapılmasını ekonomik ve sosyal bir zorunluluk olarak görüyoruz. Ayrıca belediyeler ve dağıtım şirketleri tarafından sağlanan su, elektrik ve doğalgaz hizmetleri vatandaşların borçları dolayısıyla kesilmemelidir.