Bilim Teknoloji

Kocaeli Emek Gençliği: “Çıkarlarına hizmet edecek üniversite istiyorlar”

Kocaeli Emek Gençliği; "hocalarımızla birlikte öğrenen ve gelişen bilimsel bilginin öğrenildiği, üretildiği ve dağıtıldığı bir üniversite demokratik ve özerk bir yapı, üniversitelerin bir bileşeni olan biz öğrencilerin de yönetimde söz sahibi olmasını, karar mekanizmalarında yer almayı istiyoruz"

Kocaeli Emek Gençliği: “Çıkarlarına hizmet edecek üniversite istiyorlar” … Açıklamada; “Temel tüketim maddelerinden eğitim için ihtiyaç duyulacak araç gereçler zam üstüne zam yapılırken borç yükü altında ezilmek istemiyoruz” denildi. detaylar haberimizde…

Kocaeli Emek Gençliği: “Çıkarlarına hizmet edecek üniversite istiyorlar”

12 Eylül darbesiyle oluşturulan Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluş yıldönümüne dair Kocaeli Üniversitesi Emek Gençliği bir açıklama yayınladı.

ÜNİVERSİTELERİ NİTELİKSİZLEŞTİREN YÖK

Kuruluşunun 39’uncu yılında 12 Eylül Askeri Darbesi ürünü olan YÖK’e karşı mücadeleye çağıran Kocaeli Üniversitesi Emek Gençliği, üniversitelerin bir bileşeni olan öğrencilerin yönetimde söz sahibi olmasını eleştirdi. YÖK’ün üniversiteler ve gençlik üzerindeki etkisine değinilen açıklamada “Yükseköğretim kurumlarının öğretimini planlamak, düzenlemek, yönetmek, denetlemek maksadıyla kurulmuş üniversitenin özerk yapısını bozan, onu kontrol eden, sistemin ve iktidarın kendi çıkarlarına yönelik emellerle yeniden düzenleyen bir aygıt olmuştur, neoliberal politikalar ile üniversiteleri tektipleştirilmiş ezbere dayalı eğitim ile niteliksizleştiren YÖK, özel üniversitelerin önün açarak eğitimde fırsat eşitsizliği yaratmış, yüklü harç ücretleriyle eğitimi piyasalaştırmıştır” ifadeleri kullanıldı.

KENDİ REKTÖRÜNÜ DAHİ SEÇEMEYEN ÜNİVERSİTE

YÖK’ün de işlevini biçimsel olarak yitirdiğine ancak kuruluş emellerinden vazgeçilmediğine vurgu yapılan açıklamada, “Dışarıda savaş politikaları, içeride ise tüm muhalif kesimlere saldırı ve anti demokratik uygulamalarıyla tüm kesimlere saldıran iktidardan üniversitelerde payını almaktadır. ‘Bu suça ortak olmayacağız’ diyen akademisyenlerin ihracıyla gittikçe artan saldırı politikasının bugün üniversiteleri getirdiği konum bilim üretmeyen, kendi rektörünü dahi seçemeyen (!), anti demokratik, sahte ya da hiç var olmamış tezler, liyakat ilkesinden uzak ve çokça müdahale edilmiş öğrencilerin sosyal hayatlarıdır” denildi.

“BORÇ YÜKÜ ALTINDA EZİLMEK İSTEMİYORUZ”

Üniversitelerin piyasa ve sermayedarların ihtiyaçlarına göre şekillendirildiğini belirtilen açıklamada, “Rekabet sisteminde yerini alacak yığınlar isteyen iktidar, yönetim kurullarını o bölgenin patronlarına açılacak üniversiteler yaratmayı bu sayede öğrencileri kapitalist sermayedarların ellerine bırakmak, onların ihtiyaçlarına göre şekil vermek, onların çıkarlarına hizmet edecek bir üniversite yaratmak ve toplamında; anti demokratik, toplum için bilim üreten değil kariyerist, piyasaya hızla adapte olacak elemanlar (!) yetiştiren bir üniversite yapısı istiyorlar. Yaşanan ekonomik krizi iliklerine kadar hisseden üniversite gençliğini geleceksizlik ve KYK borçlarının yükü altında bırakan anlayış pandemi sürecinde gidilmeyen okullar için dahi harç ücreti istemiş yetmemiş bir de zam yapmıştır. Temel tüketim maddelerinden eğitim için ihtiyaç duyulacak araç gereçler zam üstüne zam yapılırken borç yükü altında ezilmek istemiyoruz” ifadeleri kullandı.

“KARAR MEKANİZMALARINDA YER ALMAYI İSTİYORUZ”

Gelinen süreçte gençliğin üniversitelerdeki söz hakkının elinden alındığı ve bilimsel eğitimden yoksun bırakıldığı vurgulanan açıklamada, “Bizler üniversite sınavlarına çalışırkenki heyecanlarımızdan biliyoruz ki üniversiteler bu değildir, hocalarımızla birlikte öğrenen ve gelişen bilimsel bilginin öğrenildiği, üretildiği ve dağıtıldığı bir üniversite demokratik ve özerk bir yapı, üniversitelerin bir bileşeni olan biz öğrencilerin de yönetimde söz sahibi olmasını, karar mekanizmalarında yer almayı istiyoruz. Tüm öğrencileri; bilimsel, demokratik ve nitelikli bir üniversite için mücadele etmeye çağırıyoruz” denildi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu