Özler: “Gebze askeri kışlası tam donanımlı deprem toplanma merkezi olmalı”
Özler: “Gebze askeri kışlası tam donanımlı deprem toplanma merkezi olmalı” … Özler; “Bölge nüfusu 774.208 iken, bünyesinde barındırdığı sanayi kuruşlarında istihdam edilen çalışanlarla birlikte gündüz nüfusu 1,5 Milyona ulaşan bir kentte ikamet etmekteyiz” dedi. detaylar haberimizde…
Özler: “Gebze askeri kışlası tam donanımlı deprem toplanma merkezi olmalı”
Gebze Belediyesinin İyi Partili Meclis Üyesi Kayhan Özler, Gebze Belediyesi Meclisinin Kasım ayı toplantısında; Gebze askeri kışlasının tam donanımlı deprem toplanma merkezi olması konusunda bir önerge verdi.
İşte o önerge:
GEBZE BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞINA
Konu: Askeri Kışla Alanının Tam Donanımlı Deprem Toplanma Merkezi Olması
Bilindiği üzere depremler yer kabuğunun gençleşmesi, doğanın kendini yenilemesi anlamında son derece olağan tabiat olayıdır.
* Türkiye topraklarının %96’sı aktif deprem kuşakları üzerinde yer almaktadır.
* Ülkemiz bakımından; nüfusumuzun %98’i deprem kuşağı diyebileceğimiz bölgelerde yaşamaktadırlar.
* Sık sık depremlerle karşı karşıya olduğumuz bir coğrafya üzerinde bulunmaktayız.
* Gebze; bulunduğu bölge, ait olduğu konum, sanayiye dayalı ekonomik yapısı ve tüm dinamikleriyle hızlı gelişen ve büyüyen, demografik özellikleri ve kalkınmışlık düzeyi ile birçok ilden daha yüksek orana sahip olan, aynı zamanda ülke ekonomisine önemli katma değer sağlayan bir kenttir.
* Gebze; sanayi kuruluşları ve teknoloji tabanlı kalkınmaya temel oluşturacak kurumları ile Türkiye’nin lokomotifidir.
* 9 Organize Sanayi Bölgesi, 8 Küçük Sanayi Sitesi, barındırdığı tüm nitelikli firmalar ve önemli üretim tesisleriyle birlikte ülke ekonomisine yön vermektedir.
* Sanayi tesislerinin yanında TSE, TÜSSİDE, TUBİTAK MAM, Bilişim Vadisi, Gebze Teknik Üniversitesi, TOGG başta olmak üzere AR-GE, Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezleri’yle bilimin üssüdür.
* Bölge nüfusu 774.208 iken, bünyesinde barındırdığı sanayi kuruşlarında istihdam edilen çalışanlarla birlikte gündüz nüfusu 1,5 Milyona ulaşan bir kentte ikamet etmekteyiz.
* Bu nedenle; bölgemizde yaşayan ve gündüz saatleri içinde de çalışan olarak kentimizde bulanan tüm vatandaşlarımızın güvenliğinin sağlanması adına, bölgemize tam donanımlı bir deprem toplanma merkezi kurulmalıdır.
* Doğal afet olarak tanımlanan deprem ve onun dışında herhangi bir felaketin yaşanması durumunda bölge halkının ihtiyaçlarını karşılayacak alanların oluşturulması önem arz etmektedir.
* Bu çerçevede; bölgemize bir “Tam Donanımlı Deprem Toplanma Merkezi” kurulmasını talep etmekteyiz
* Toplanma Alanı:
“Afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlar” olarak tanımlanıyor.
* AFAD, toplanma alanlarının 7 kritere göre belirlendiğini ifade ediyor ve bu kriterleri şöyle sıralıyor:
-Bölgedeki nüfus yoğunluğu
-Alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı
-Alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, İkincil tehlikelerden uzaklığı
-Mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması
-Konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması
-Elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması
* Bölgemizde her bölgede yer aldığı gibi, olası bir felaket durumu ile karşı karşıya kalınması durumunda gidilecek “toplanma alanları” bulunmaktadır.
* Fakat bu alanlar yalnızca yer olarak belirtilmekle beraber, birçok vatandaş tarafından bilinmiyor ve bu alanlar binaların arasında bulunuyor.
* Yani olası bir felaket anında toplanma alanı olarak kullandığımız alanlar, yeterince korunaklı ve nitelikli değil.
* Söz konusu merkez; yüksek yapılardan uzakta ve olası bir felaket anında her ihtiyacımıza cevap verecek nitelikte olmalıdır.
* İletişimin kesildiği noktada özellikle acil ve ilkyardım müdahaleleri için insanların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayacak alt yapı sistemlerin kurgulandığı,
* Bölge halkının ilk aşamada ve uzun vadede ihtiyacını karşılayacak stoğun bulunduğu, Radyasyondan arındırılmış kilerlerin olduğu
* Olası bir deprem durumunda yangın oluşması ihtimaline yönelik koordinasyonun sağlanması ile yangın söndürme kuyularının yer aldığı,
Özetle; tüm ihtiyaçlarımızın karşılandığı bir “Tam Donanımlı Deprem Toplanma Merkezi” bölgemizin önemli bir gerekliliğidir.
Bölgemizde böyle bir alanın yer alması, yaşanabilecek olası doğal afet durumlarına karşı hazırlıklı olmamız demektir.
Nüfus yoğunluğu birçok şehre göre yüksek olan Gebze’de bu alan için en uygun yerin “Askeri Kışla” olduğu kanaatindeyiz.
Millet bahçesi olarak belirlenen Askeri Kışla alanında kurulacak toplanma alanı, halkımızın büyük yapılardan uzakta, güvenli bir şekilde toplanması anlamına gelir.