EMEP: “Emekçilere 21 gün tam karantina ve ücretli izin”
Erkan; "Pandemi sürecinin başladığı günden bugüne gerçek vaka sayılarını halktan gizleyen, vakaları değil rakamları kontrol altına almaya çalışan, virüs tüm yurtta yayılırken gereken önlemleri almayan Sağlık Bakanı istifa etmelidir!"
EMEP: “Emekçilere 21 gün tam karantina ve ücretli izin” … Erkan; “Bakanın dünkü açıklamaları sağlık örgütlerinin haklılığını ortaya koyarken, vaka sayılarına ilişkin gerçeklerinse halktan saklandığının itirafı oldu” dedi. detaylar haberimizde…
EMEP: “Emekçilere 21 gün tam karantina ve ücretli izin”
Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü, kentte yayılan salgına ve fabrikalarda işçilerin son durumuna dair açıklama yaptı.
EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan imzalı yapılan açıklamada, fabrikaların adeta yangın yeri olduğu ifade edildi. “Bakan Koca, ilimiz Kocaeli’nin virüs artış hızında 3. sırada olduğunu söylüyor” diyen Erkan, taleplerini yineleyerek “Aylardır söylüyoruz; yaşamsal açıdan zorunlu mal ve hizmetleri üreten fabrikalar dışında tüm fabrikalarda üretime ara verilip, işçiler ücretli izne çıkarılmadan, tam bir kapanma sağlanmadan virüsle mücadele edilemez” dedi.
“SAĞLIK BAKANI İSTİFA ETMELİDİR”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamaya değinen Erkan, “Son 24 saatte ülkemizde 28 bin 351 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, günlük hasta sayısı ise 6 bin 814’e ulaştı. Aylardır başta Türk Tabipleri Birliği (TTB) olmak üzere sağlık örgütleri hastanelerden gelen bilgiler doğrultusunda sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmediğini, verilen rakamların gerçeği yansıtmadığını ifade ediyorlardı. Bakanın dünkü açıklamaları sağlık örgütlerinin haklılığını ortaya koyarken, vaka sayılarına ilişkin gerçeklerinse halktan saklandığının itirafı oldu. Üstelik TTB bu rakamların bile doğru olmadığını, sadece Ankara’da vaka sayısının 14 bin olduğunu dile getiriyor. Pandemi sürecinin başladığı günden bugüne gerçek vaka sayılarını halktan gizleyen, vakaları değil rakamları kontrol altına almaya çalışan, virüs tüm yurtta yayılırken gereken önlemleri almayan Sağlık Bakanı istifa etmelidir!” dedi.
Pandemi başladığından bu yana Hükümetin ‘her şart altında üretim sürecek’ dediğini, patronların kârı uğruna işçi ve emekçilerin sağlık ve yaşam hakkını hiçe sayıldığını vurgulayan Erkan, “İşçi ve emekçiler sürü bağışıklığına terk edilmiştir. İşçi ve emekçilere bunu reva gören Hükümet, pandemi döneminde çıkardığı paketlerle patronları ise ihya etmiştir. İşçi ve emekçilerin alınteri ve emeğinden kesilen vergilerle oluşan devlet gelirleri, işsizlik sigortası fonu gibi işçilere ait olan fonlar; patronlara peşkeş çekilirken emekçiler virüsün kucağına atılmıştır” dedi.
“FABRİKALAR YANGIN YERİ”
Fabrikalardan bilgiler de paylaşan Erkan, “Bakan Koca, ilimiz Kocaeli’nin virüs artış hızında 3. sırada olduğunu söylüyor. Parti olarak aylardır söylüyoruz; yaşamsal açıdan zorunlu mal ve hizmetleri üreten fabrikalar dışında tüm fabrikalarda üretime ara verilip, işçiler ücretli izne çıkarılmadan, tam bir kapanma sağlanmadan virüsle mücadele edilemez. Bu kentin fabrikaları adeta yangın yeri” diyerek verileri sıraladı.
* Geçtiğimiz hafta basına da yansıdı. 7 bin 500 işçinin çalıştığı Ford Otosan’da test sonucu pozitif ve pozitifle temaslı olduğu için karantinaya alınan işçi sayısı 1383. Bu rakam o fabrikada çalışan 7 işçiden birinin karantinada olduğu anlamına geliyor.
* Pirelli marka lastik üreten Prometeon fabrikasında 110 işçinin test sonucu pozitifken, temaslılarla birlikte karantinaya alınan işçi sayısı 300.
* 400 kişinin çalıştığı Sumiriko Hose fabrikasında 28 işçinin test sonucu pozitifken temaslılarla birlikte karantinaya alınan işçi sayısı 40, bu rakam fabrikada çalışan işçilerin yüzde 10’nun karantinada olduğu anlamına geliyor.
* Alikahya bölgesinde bulunan Yıldız Demir Çelik fabrikasında ise 13 pozitif vaka olmak üzere 27 karantina bulunuyor.
* Federal Mogul Kuruçeşme fabrikasında ise pozitif ve pozitifle temaslı olarak karantinaya alınan işçi sayısı 140.
* 600 işçinin çalıştığı Nuh Çimento fabrikasında ise 40 işçinin test sonucu pozitif.
* Çolakoğlu Metalurji fabrikasında geçen hafta sadece 1 bölümde 2 gün ara ile 28 işçinin test sonucu pozitif çıktı.
* Geçtiğimiz günlerde örgütlü olduğu fabrikalarda vakaların durumuna dair rapor açıklayan Birleşik Metal-iş Sendikası, örgütlü oldukları fabrikaların dörtte üçünde aktif vaka olduğunu belirterek bazı fabrikalarda tanı konulmuş işçi oranının yüzde 30’a ulaştığını belirtti.
Sadece bu örnekler bile ilimizin neden vaka artışlarında ilk 3 sırada yer aldığını açıklamaya yeter de artar. Vaka görülmeyen tek bir işyeri, tek bir işletme yok! Yeter artık işçilerin ve ailelerinin sağlık ve yaşam hakkı ile oynamayın! Rakamlarla oynayarak halkı kandırmak yerine gerçekten önlem alın!
“21 GÜN KARANTİNA, İŞÇİLERE ÜCRETLİ İZİN”
Taleplerini de sıralayan Erkan, “Biliyoruz ki, taleplerimizi kazanmanın yolu mücadeleden geçmektedir. Başta sendikalar, meslek örgütleri olmak üzere siyasi partiler, emek ve demokrasi güçleri olarak haklarımızı ve taleplerimizi kazanmanın, özgürlük alanlarını genişletmenin, iktidarın baskı ve sömürü politikalarını geriletmenin yolu birlikte hareket etmekten ve ortak mücadeleden geçmektedir” dedi. Talepler şu şekilde:
* Yaşamsal açıdan zorunlu (sağlık, hijyen, genel temizlik, gıda vs.) mal ve hizmetleri üreten işyerleri dışında tüm işyerlerinde üretime en az 21 gün ara verilmeli, işçiler ücretli izne çıkarılmalıdır.
* Üretime ve hizmet sunumuna devam edenlere düzenli test yapılmalı, çalışma saatleri ücret kaybı yaşanmaksızın 6 saate düşürülmelidir.
* Salgın süreci sona erene kadar yoksulluk sınırının altında geliri olan veya hiç geliri olmayan her haneye ekonomik-sosyal destek verilmeli, ücretsiz doğalgaz, su, elektrik, telefon, internet hizmeti sağlanmalı, bu durumda olan yurttaşların kredi borçları ertelenmelidir.
* Sermaye kesimine sağlanan Teşvik, vergi, sigorta indirimi gibi ayrıcalıklara son verilmeli, hizmet alımında garanti ödemeleri iptal edilmeli bu kapsamdaki tüm projeler sonlandırılmalıdır.
* İşsizlik fonu amacı dışında kullanılmamalı, yönetimi işçilerin çoğunlukta olduğu kurullara bırakılmalı ve tüm kaynaklar kuruluş amaçlarına uygun olarak işçiler ve halkın ihtiyaçları için kullanılmalıdır.
* Pandemi süreci fırsata çevrilerek uygulanan baskı politikalarına, yasaklara, antidemokratik uygulamalara son verilmeli, haklar güvence altına alınmalıdır.