İGF

Erzurum’un yerli aşı çalışmalarında olumlu gelişme

Erzurum’da Koronavirüse yönelik çalışmalarını sürdüren Atatürk Üniversitesi, Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörlüğü bünyesindeki aşı geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Bir kaç ay içerisinde üniversiteye özel COVID-19 aşısının tıpta yerini alacağı bildirildi.

ERZURUM (İGFA) – Atatürk Üniversitesi Covid-19 Aşı Çalışmaları Bilgilendirme toplantısı, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın da katılımıyla gerçekleşti. Kültür Merkezi Mavi Salon’da sosyal mesafe kurallarına uyarak düzenlenen toplantıya Rektör Çomaklı’nın yanı sıra, Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Çelebi ile rektör yardımcıları ve aşı çalışmalarına katkı sağlayan birim yöneticileri katıldı. 

“İNSAN ÜZERİNDEKİ FAZ ÇALIŞMALARINA GEÇİLECEK”

Toplantıda konuşan Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Çelebi COVID-19 aşısı üzerinde yapılan çalışmalarda 3 farklı proteinin kodlanarak aşının önemli bir ayağı olan recombinat antijen elde edildiğini söyledi. Söz konusu çalışmalarla birlikte nötralizasyon antikor ve alerjik reaksiyon testleri hızla sürdürüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Çelebi, “Bu deneyler sonucunda insan üzerindeki Faz çalışmalarına geçilecek. Bugüne kadar yapılan çalışmalar oldukça verimli geçti ve herhangi bir aksaklık olmadan da devam ediyor. Birkaç ay sonunda Atatürk Üniversitesi’ne özel COVID-19 aşısının tıpta yerini alacağı umudu çok güçlü bir şekilde oluştu” diye konuştu.

Şimdiye kadar bir aksilikle karşılaşılmadığını söyleyen Rektör Çomaklı, Atatürk Üniversitesi’ne ait bir aşının çok uzak olmadığını ifade ederek, “Bu süreçte Aşı Koordinatörlüğü’nün gerçekleştirdiği çalışmaları gördüğümüzde aşı konusundaki ümitlerimiz gün geçtikçe artıyor. Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Kimya Bölümleri, Tıp Fakültesi,  Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Farmakoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Çocuk Sağlığı Hastalıklarının yanı sıra Eczacılık ve Veteriner Hekimliği bölümlerimizdeki öğretim üyelerimizin çabalarıyla bu günlere geldik. Aşı Üretme ve Antijen Hazırlama Koordinatörlüğünü gelecekte aşı merkezi, hatta AR-Ge Enstitüsüne dönüştürme planımız var. Bu konu için gereken mercilere başvuruda bulunacağız” dedi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu