E-ihracat küresel pazar yerleriyle yükselişte
Pandemiyle birlikte tüm dünyada etki alanını genişleten ve Türkiye’ye de hacmi giderek artan e-ticaret, e-ihracata ilgiyi de geliştiriyor.
BURSA (İGFA) – Uzak pazarlara hızlı erişimi kolaylaştırarak uluslararası rekabette varlık göstermeyi sağlayan sınır ötesi e-ticaret, dijital ortamdaki küresel pazar yerlerinin satıcılara sunduğu fırsatlarla da yeni nesil bir ticari kanal olarak sahnedeki yerini alıyor. Türkiye’de e-ticaret yapan ve yapmayı düşünen kişi ve kurumlar için kapsamlı bir yazılım seti ve analitik araçlar sunan NeSatilir.com, dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından olan AliExpress entegrasyonuyla, e-ihracat girişimcilerini de destekliyor.
Dünyada Çin’in tedarik zincirini kırabilecek çok fazla ülke yokken, lojistik anlamında Türkiye’nin çok özel bir yeri var. Yaklaşık 4 saatlik uçuş mesafesinde 1 milyarlık nüfusa erişebilen ve çok ciddi bir müşteri potansiyeli olan ülkemiz, küresel yatırımcıları da kendisine çekerek yeni pazarlara açılıyor. Dünyanın en büyük 5. Şirketi olan Alibaba grubunun B2C girişimi olan AliExpress ise dünya genelinde 200’ün üzerinde ülkeye satış gerçekleştiren, tek bir panel üzerinden 38 ayrı para birimi ile 18 dilde otomatik çeviri imkanıyla aksiyon alan çok önemli bir pazar yeri.
AliExpress’in 2019’a kadar sadece Çinli satıcıların satış yapabildiği bir platformken 2019 itibariyle global bir proje çerçevesinde Türkiye’den satıcı aldığını söyleyen NeSatilir.com Ekip lideri Yiğit Tuna, “Aliexpress’te sadece Türk ve Çinli satıcılar dünyaya satış yapabiliyor; Çinli satıcılar Çin hariç her ülkeye, Türk satıcılar ise Çin ve Türkiye hariç her ülkeye satabiliyor. Dolayısıyla burada e-ticaretin ihracat kanadı devreye giriyor. Halihazırda yaklaşık 1000 satıcı aktif olarak entegrasyonu kullanıyor. Toplamda 425.000’den fazla ürün yüklenmiş, 65.000’den fazla sipariş alınmış ve tutarsal olarak 3.5 milyon dolar aşılmış durumda. AliExpress üzerinden dünyaya satış yapan Türk markalarının, satıcıların ve KOBİ’lerinin e-ihracat performansı giderek yükseliyor. Bu hareketlilik, bir başarı göstergesi olup platforma olan talebi de artırıyor.”