Yukarı Afrin Barajı törenle açıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kilis Yukarı Afrin Barajı ve İçme Suyu İsale Hattı açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Salgınla birlikte ortaya çıkan küresel kriz, ülkemizin önünde ne kadar büyük fırsatlar bulunduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşmaya artık çok daha yakınız” dedi.
KİLİS (İGFA) – Kilis’te Yukarı Afrin Barajı törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü’nden Kilis Yukarı Afrin Barajı ve İçme Suyu İsale Hattı törenine canlı bağlantıyla katıldı.
“KİLİS BİR DAHA SUSUZLUK ÇEKMEYECEK”
Konuşmasına, Yukarı Afrin Barajı’nın ve burada toplanan suyu şehre iletecek isale hattının Kilis’e hayırlı olmasını temenni ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaklaşık 38 milyon metreküplük su biriktirme hacmi olan barajımız ülkemizin kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğu şu dönemde, gerçekten hayati bir yatırım olarak hizmete girmiştir. Şehrimize yıllık 19 milyon metreküp içme suyu sağlayacak 43 kilometrelik isale hattının da tamamlanmasıyla, artık Kilis’in bu sorunu tamamen çözülmüştür. Afrin’in, Azez’in, Dabık’ın, Halep’in, Bab’ın, Münbiç’in kardeşi Kilis, hem kendi vatandaşlarımızla hem de nüfusundan daha fazla sayıdaki misafirleriyle, inşallah bir daha susuzluk çekmeyecektir” dedi.
KİLİS’TEKİ TESİSLER..
Yatırım tutarı toplamda 500 milyonu bulan barajın ve isale hattının ülkeye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kilis’e modern bir arıtma tesisinin yapımına da başladıklarını kaydetti. Geçen 19 yılda Kilis’e altı içme suyu tesisi, iki baraj, üç gölet, beş sulama tesisi, dokuz taşkın koruma tesisi kazandırdık” açıklamasında bulundu.
“Milletimizin huzuruna neredeyse her gün yeni bir yatırımla çıktığımız sürdürülebilir su kaynakları yönetimi, dünyayla birlikte ülkemizde de gün geçtikçe önem kazanıyor” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülke olarak sahip olduğumuz sınırlı su kaynaklarını en verimli şekilde kullanmamız gerektiği gerçeğini asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Bunun yolu da suyu barajlar vasıtasıyla biriktirerek ihtiyaç duyulduğu yerlerde ve vakitlerde kullanmaktan geçiyor. İşte bu amaçla, son 19 yılda 276 milyar liralık yatırımla, 600 baraj, 423 gölet, 590 hidroelektrik santrali, bin 457 sulama tesisi, 262 içme suyu tesisi, 21 atık su tesisi inşa ettik. Böylece toplamda 45 milyar metreküplük bir su depolama hacmine sahip olduk. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz vasıtasıyla hayata geçirdiğimiz bu yatırımlar olmasaydı, Allah göstermesin, çok ciddi sıkıntılar yaşayabilirdik.”