Yaşayan Bir Efsane Mustafa Enül (Suzidil Mustafa) – 1
Yaşayan Bir Efsane Mustafa Enül (Suzidil Mustafa) -1 Hocaların hocası, Büyük notist, bestekâr sayısız sanatçıyı yetiştirip piyasaya çıkarmış büyük bestekâr. Mega starımız Tarkan, Şevval sam gibi bir sürü büyük sanatçıyı yetiştirmiş bir usta. detaylar yorum/haberimizde…
Mustafa Göksel
Yaşayan Bir Efsane Mustafa Enül (Suzidil Mustafa) – 1
Sevgili arkadaşlar, saygıdeğer okurlar sizlere çok uzun 6 Bölüm sürecek bir yazı dizisi ile karşınızdayım. Her hafta belirli sanat dallarını ve konu, konuklar almak sureti ile ülkemizdeki sanatçıları ve büyük ustaları tanıtmaya devam ediyorum. Sizlere tanıtacağım bu seferki büyük usta Hocaların hocası, Büyük notist, bestekâr sayısız sanatçıyı yetiştirip piyasaya çıkarmış büyük bestekâr. Mega starımız Tarkan, Şevval sam gibi bir sürü büyük sanatçıyı yetiştirmiş bir usta. Bir sürü müzik, sanat ve musiki dernekleri ve cemiyetlerinin kurucularından ve bir sürü musiki derneklerinin başkanlığını yapmış Türkiye’nin en büyük arşivlerinden birisine sahip olan bir üstad ve ünlü plak ve müzik şirketi suzidil in Kocaeli’nde bayiliğini yıllarca yapan Suzidil Mustafa lakaplı Mustafa Enül hocamız…
“Türkiye’nin en büyük şarkı müzik nota ve söz beste arşivlerinden birisi kendisinde bulunmakta”
Kendisi ile ilgili çalışmamızı ve röportajlarımızı yaparken görüşmeye gittiğimizde dosya ve arşivlerden ayakta zor durduk oturamadık kendisi ile neredeyse içeride sığmak imkânsız. Türkiye’nin en büyük şarkı müzik nota ve söz beste arşivlerinden birisi kendisinde bulunmakta… Kendisinin emsallerinden büyük ustaların birçoğu hayatta değil kalanlar sayılı. Önce size kendisinin de onayı ile kendisinden bahsederek biyografisini anlatacağım ve daha sonra yazı dizilerinde sırası ile arşivini ve eserlerinin bir kısmın parça parça tüm kamuoyu ve Türkiye’ye paylaşacağım.
Mustafa Enül hoca 2 Ocak 1935 tarihinde İzmit in Cedit Mahallesinde 5.nci bostanlar sokağındaki baba evinde dünyaya geldi. Annesi aslen kandıranın köyünden, Babası da Anadolulu İzmit’te evlenip tanışmışlar. Kendisi iki kardeş ve halen doğduğu o evde oturmakta. İlkokulu İzmit Akçakoca ilkokulunda okuyup, erkek sanat okulundan mezun oldu. O dönemlerde yaşam savaşı malum SEKA kâğıt fabrikasında çalışarak bir taraftan da. Kocaeli’nin amatör kulüpleri olan baç spor, Yukarı pazar Gençlerbirliği ve Ateş spor da forma terletti. Daha sonra yedek subay olarak Kırklareli’nde askerliğini yapıp geldi. SEKA’dan sonra İpraş Rafinerisinde, Kocaeli Derince Koruma Fabrikasında, Kocaeli Philips farikasında çalışıp erken emekli olduktan sonra musiki hayatına geçiş yaptı.
“O dönem başkanlığı yapan merhum sanatçı Osman Çakar yapmaktaydı”
Uğraştığı bir dal olan sanat ve müzik hayatına geçti. Bunu profesyonel mesleği haline getirmek hedefi ile 1950 de İzmit Türk musiki derneğine girdi. O dönem başkanlığı yapan merhum sanatçı Osman Çakar yapmaktaydı. Çalışmalarda en arkada oturup kurdukları topluluğu dinleyerek bugünlere geldiği sanat hayatı sürecinin ilk adımını atmıştı. O musiki topluluğunu Merhum Hocası ve doğduğu gün ismini koyan baba bildiği Ali Koç Demirören yapıyordu. Derneğinden ve kendisinden çok şeyler öğrendi. Ali Koç tan fasıl musikisini öğrendi ve onunla çalışarak icraatlarında bulundu ve Türk sanat musikisinde yetişmeye başladı.
Onun ideallerin deki tek talebesi olmak gurur veriyordu hocasına. Bunun dışında Sadun Aksüt, Mustafa Sağyaşar, Abdullah Yüce, Avni Anıl, Münir Nurettin Selçuk, Şükrü Tunar, Yusuf Nalkesen, Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Hamiyet Yüceses Behiye Aksoy, Muzaffer Akgün, gibi sayısız isimle çalışarak sanat hayatını ve ustalığını birçok çalışma ve eserlerle taçlandırdı. Türk musikisinde birçok katkıları vererek mutlu olmasında ve Türkiye de sayısız başarılara ustaca imza atmış olmasına vesile olan Ali Koç Demirören ustanın mirasın taşımayı borç biliyor Mustafa hocamız bu vesile ile 1999 da kaybettiğimiz Ali Koç Demirören hocamızı ve tüm diğer sanatçılarımızı, ustalarımızı rahmetle anıyoruz… Hocamızın yazı dizisinin diğer bölümlerini ve arşivimi size 6 bölümde paylaşacağım. Bu ilk bölümde Hepinize iyi okumalar.