Sokak hayvanları projesi Türkiye’ye örnek oldu
Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Hayvanseverler Dayanışma ve Yardımlaşma Grubu gönüllülerinin projeleri ve çalışmaları Türkiye’ye örnek oldu. Fethiye’de sosyal medya üzerinden kurdukları grupla yaklaşık 5 bin kişiye ulaştıklarını kaydeden Selda Korhan, ‘Önümüzdeki süreçte daha birçok projemiz var. Fethiye ile sınırlı kalmak istemiyoruz’ dedi. detaylar haberimizde…
Sokak hayvanları projesi Türkiye’ye örnek oldu
MUĞLA (İGFA) – Fethiye Hayvanseverler Dayanışma ve Yardımlaşma Grubu Kurucusu ve Yöneticisi Selda Korhan, tüm Türkiye’ye örnek oluyor. Trabzon, Lüleburgaz, Adana, Şanlıurfa, Antalya, İzmir ve Bilecik’ten mesajlar aldıklarını söyleyen Selda Korhan; amaçlarının sokak hayvanlarının sığınacağı ve korunacağı alanlar oluşturmak olduğunu ifade etti.
AMACIMIZ FARKINDALIK
Fethiye Hayvanseverler Dayanışma ve Yardımlaşma Grubu Kurucusu ve Yöneticisi Selda Korhan yaptığı açıklamada, “15 yıl Londra’da bankacılık yaptıktan sonra memleketim Fethiye’ye kesin geri dönüş yaptım. En büyük hayalim sokakta yaşayan hayvanlar için projeler üretmekti. Şu zamana kadar birçok projeyi hayata geçirdik. Sosyal medya üzerinden bir kişi başladığımız sayfamızla 5 bin kişiye kadar ulaştık. Grup olarak öncelikli amacımız farkındalık. Öncelikle her birimiz, kendimize farklı görevler seçtik. Bazı grup arkadaşlarımız evlerde kullanılmayan eşyaları topladıktan sonra temizliyor ve dezenfekte ediyorlar. Daha sonra bunları sokak hayvanları yararına ikinci el pazarlarında satıyorlar. Buradan elde ettiğimiz gelirler ile Fethiye Belediyesi’ne tam teşekküllü bir hayvan ambulansı temin etmek oldu. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da ilk müdahale çok önemli… Böylelikle olay yerinden bakım merkezine ulaşana kadar vakit kaybetmemiş oluyoruz” diye konuştu.
GÖNÜLLÜLÜK ESASINA GÖRE ÇALIŞIYORUZ
Proje çalışmalarının gönüllülük esasına göre yürütüldüğünü anlatan Selda Korhan, “ Bunun yanında hayvan barınağında, sağlıklı ve hasta hayvanlar için 5 dönümlük ayrı bir bölüm oluşturduk. Bunun etrafını tellerle çevirdik. Burada bize en büyük desteği Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Sayın Veli Pabuşçu verdi. Daha sonra üyelerimiz ile sayfamızda bir kampanya başlattık. Her Cana Bir Kulübe kampanyası büyük ilgi gördü ve yüzlerce kulübe bağışı aldık. Geçen hafta bu kulübeleri yeni bölmelerimize yerleştirdik. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca belediye meclis toplantısı kararı sonucunda, bir hemogram (kan sayım) cihazı aldılar. Böylelikle rehabilitasyon merkezimize gelen canlılar, ilk olarak kan testinden geçecekler. Makinenin çalışması ve testlerin yapılabilmesi adına içine bir solüsyon konulması gerekiyor. Yine burada idarecilerden destek beklemek yanlış olurdu. Daha çok tahlil yapılabilmesi İngiliz arkadaşımızın kurduğu grupta, diğer arkadaşlarından topladığı bağışları Belediyemizin derneğinde sokak hayvanlarına kullanılmak üzere bağışladılar. Yine İngilizler tarafından kurulan diğer kardeş grubumuz, bunların önceliği kısırlaştırma. Kısırlaştırma, sokak hayvanları ve evcil açısından çok önemli. Bir kere daha sağlıklı oluyor. Birçok hastalığa yakalanmalarını önlüyor. Kocaman bir aile olduk. Yine aile üyelerimizden bir arkadaşımız kendi evinin bahçesinde, kulübeler imal etmeye başladı. Tamamen gönüllü olarak, hiçbir ücret talep etmeden… Kulübeleri şu anda Fethiye’de kedi ve köpek popülasyonunun fazla olduğu yerlere yerleştirmeye başladık. İçine battaniyelerini bırakıyoruz. Mini kedi ve köpek parkları ile yaşam alanları oluşturuyoruz. Başka bir gönüllümüz geri dönüşüm su borularından mama kapları yaptı. Mamaları biz kaldırımlara bırakıyoruz. Hedefimiz bunu Fethiye’nin bütün sokaklarına yaymak” ifadeleri kullanıldı.
FETHİYE İLE SINIRLI KALMAK İSTEMİYORUZ
Fethiye Hayvanseverler Dayanışma ve Yardımlaşma Grubu Kurucusu ve Yöneticisi Selda Korhan açıklamasında, “Önümüzdeki süreçte daha birçok projemiz var. Fethiye ile sınırlı kalmak istemiyoruz. Sadece bizim ilçemizde sokak kedileri ve sokak köpekleri yok. Türkiye genelinde örnek bir şehir olmak istiyoruz. Bu mama kaplarını ülkemizin tamamına yayalım. Ülkemizin tamamında sokak hayvanları, hak ettikleri yaşama sahip olsunlar. Bunun geri dönüşlerini de almaya başladık. Biz mama kaplarımızı sokaklara monte edip, sosyal medyamızda paylaşmamızın ardından 8 ilimizden bize nasıl yapıldığı konusunda ulaşanlar oldu. Trabzon, Lüleburgaz, Adana, Şanlıurfa, Antalya, İzmir ve Bilecik’ten mesajlar aldık. Mesaj ve canlı videolar ile mama kaplarının imalatını gösterdik. Bu bize hedefimize ulaştığımızı gösteriyor. Aynı çalışmayı kulübeler için de yapmak istiyoruz. Ülke genelinde sokak hayvanlarının sığınacağı ve korunacağı yerler olsun. Fethiye’de bunu yavaş yavaş başardık. Şimdi Türkiye’ye ulaşmayı amaçlıyoruz. Hayvanseverler bize Fethiye Hayvanseverler Dayanışma ve Yardımlaşma Grubu (Fethiye Animal Lovers) sosyal medya grubumuzdan, mesaj atarak ulaşabilirler. İkinci el pazarlarından elde ettiğimiz gelirler ile mamalar alıyoruz. Sokak hayvanlarını beslemek isteyen ama imkanı olmayan gönüllülerimize bu mamaları ulaştırıyoruz. Bu mahalle ya da köy hiç fark etmiyor. Biz hayvanseverler ile arada köprü olmak istiyoruz” dedi.