Haber

İzmit Belediyesi çalışanlarının yüzünü güldürdü

Hürriyet; "Sizlerin emeğini görmeyenler karşılarında beni görecekler. Aynı gemideyiz, aynı amaç için çalışıyoruz. Bu amaç, İzmit’e hizmet edebilmektir"

İzmit Belediyesi çalışanlarının yüzünü güldürdü … “İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet toplu iş sözleşmesinde yaptığı konuşmada tasarrufları yandaşa betona değil emekçiye verdiklerini söyledi…” detaylar haberimizde…

İzmit Belediyesi çalışanlarının yüzünü güldürdü

Türkiye’de CHP’li belediyelerde olduğu gibi, İzmit Belediyesi’nde de çalışanların yüzü güldü

İzmit Belediyesi’nde 15 Ekim 2020 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde mutlu sona bugün ulaşıldı. DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası Kocaeli Şubesi ile İzmit Belediyesi arasında sözleşme, belediye önünde düzenlenen törenle imzalandı.

İZMİT BELEDİYESİ ÖNÜNDE BAYRAM COŞKUSU

İzmit Belediyesi’nin yan kuruluşları BEKAŞ ve SARBAŞ’ta çalışan ve toplam 1200 işçiyi ilgilendiren imza töreni için BELSA Plaza önüne gelen bir grup işçi, halaylarla ve sloganlarla adeta bayram coşkusu yaşattı. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet toplu iş sözleşmesinde yaptığı konuşmada tasarrufları yandaşa betona değil emekçiye verdiklerini söyledi.

DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU DA KATILDI

İzmit Belediye Binası önünde yapılan imza törenine İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel-İş Genel Başkanı Çetin Çalışkan, Genel İş Sendikası Araştırma Daire Başkanı Nevzat Karataş, Genel İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Yıldızlı ile CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz, Saadet Partisi İzmit İlçe Başkanı Samet Gürsoy, belediye meclis üyeleri ve belediye işçileri katıldı. Cumhur İttifakı Meclis Üyelerinden MHP’li Engin Duymaz da imza törenine katılan isimler arasında yerini aldı.

EN DÜŞÜK ÜCRET NET 4 BİN 535 OLDU

Yapılan sözleşme ile birlikte en düşük işçi ücreti 4 bin 453 lira oldu. 2,5 yıllık sözleşme sürecinde 5 kez işçilerin ücretlerine zam yapılacak. Haftalık çalışma süreci 40 saat olurken, yemek parası 5 liradan 25 liraya çıkartıldı. Kurban Bayramı ücreti 2020’de 1000, 2021’de ise 1500 lira olacak. 1 Ocak itibariyle evli ve 2 çocuk sahibi işçinin en düşük ücreti giydirilmiş haliyle net 4 bin 535 lira olacak. En yüksek işçi ücreti ise net 6 bin 400 lira oldu.

“İZMİT SENİNLE YÜRÜYOR”

1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak ve 2 buçuk yıl devam edecek olan toplu iş sözleşmesinin imza töreninde bütün işçiler adına konuşan İzmit Belediye işçisi Tolga İzbulak, “Bu sözleşmede emeği geçen belediye başkanımız ve sendika başkanımıza teşekkür ediyorum. İşçisinin yanında emeğin veren en büyük başkan Fatma Kaplan Hürriyet. İzmit seninle yürüyor ve gülüyor. Hizmet aşkıyla yanıyor. En büyük başkan Fatma Kaplan Hürriyet” dedi.

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET”

Sözleşme töreninde konuşan Genel İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük, “Bu sözleşme bir sendika ile bir işverenin birlikte nasıl iş yapacağını gösterdi. Kölelik düzenine zorlanan işçiler için nasıl bir anlaşma yapılabileceğini gösterdi. Bugün haksız yılları gidişine dur dedi. Eşit işe eşit ücreti bir sözleşmede yerine getirdik. Belediyeye yıllardır 49 farklı iş grubundan kurtardık. Bize bu imkanı sağladığı için Başkanımıza gerçekten teşekkür ediyorum. 20 yıldır sendikal mücadele içindeyim, sizlerin adına kabul ettiğim en güzel sözleşme bu” ifadelerini kullandı.

“BUNDAN SONRA DAHA ÇOK KONUŞACAĞIM”

Sözlerini sürdüren Küçük, “Daha önce şantiyeye geldiğimde ‘Bir gün gelecek bu esaretten kurtulacağız’ dedim. İşte Bugün o gün. 300 milyon bütçesi olan İzmit Belediyesi bu imkanı size sunuyorsa 3 buçuk milyarlık bütçe ile neler vereceğini hayal edemiyorum. Ben bundan sonra daha çok konuşacağım. Hep susuyor dediler. Tek niyetim vardı, bu kadar insanın yüzünü güldürmekti. İşte belediye böyle yönetilir. Hodri meydan herkese. Başkanım iyi ki varsın. İyi ki birlikteyiz. Yolun yolumuzdur” diye konuştu.

“BU SÖZLEŞMELER BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Küçük’ün ardından söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bugün tarihi bir gün. Bu toplu sözleşmeler bizim için her zaman önemli” ifadelerini kullandı. Ezanın okunması ile konuşmasını yarıda kesen Çerkesoğlu, ezan sonrası, “İçinden geçtiğimiz dönemde bu sözleşme daha da önemli. Ülkemizde en temel insan hakkı olan sendikal hakların önündeki engelin arttığını görüyoruz. Biz Fatma başkanı tanıyoruz. Fatma başkanı yıllardır meydanlarda yürüttüğümüz mücadelelerde işçi dostu kimliği ile tanıyoruz. Binlerce işçi arkadaşımızın mağduriyetini ortadan kaldıran bir başkan olarak kendisini takdir ediyoruz. Toplu iş sözleşmemiz hayırlı olsun. İşçi arkadaşımız evimize nasıl ekmek götüreceğiz kaygısı yaşamayacağız” dedi. Bu toplu iş sözleşe umut olmuştur. Sendikalaşma anayasal bir haktır. Toplu sözleşmede anlaşma sağlanamazsa grev de anayasal bir haktır. Bu haklarını kullanabilen bir ülkede demokrasi vardır” diye konuştu.

“YÜREĞİNİZE SAĞLIK EMEKÇİLERİ”

İmza töreni öncesi son konuşmayı başkan yaptı. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “İşçilerimizin mutlu çalışıp emeklerinin karşılığı alacakları toplu iş sözleşmesini bugün burada imzalıyoruz. Hepinizin gözlerinin içine bakarken geçmiş dönemde yaşanan adaletsizliklerin, haksızlıkların izlerini görüyorum. Bugün hep birlikte bu kente umudu ekiyoruz. İzmit’in sokaklarını temizleyen, yollarını yapan, soğuğa aldırış etmeyen gece gündüz çalışan onurlu insanlar var karşımda. Pandeminin ilk günlerinde halka yardımcı olurken virüse yakalanan bütün işçi kardeşlerime teşekkür ediyorum. Yüreğinize sağlık değerli emekçiler” dedi.

“FABRİKALARDA ÇALIŞTIM”

Ben de bir işçi babanın evladıyım diyen Hürriyet, “Bir işçi babanın evladı olmak, elindekini değerini, emeğin gücünü öğrenmektir. Ekmek uğruna mücadele eden herkesle gurur duyuyorum. Ben de fabrikalarda çalıştım. Bugün geldiğim yeri geçmişime borçluyum. O günlerden bana miras kalan yegane şey işçinin hakkının teslim edilmesi oldu. Dün neredeysem bugün de aynı yerdeyim. Sizlerin emeğini görmeyenler karşılarında beni görecekler. Aynı gemideyiz, aynı amaç için çalışıyoruz. Bu amaç, İzmit’e hizmet edebilmektir. Bu sözleşmede işçinin alın terinin karşılığını vermek istedik. Bütün şatlarımızı zorladık. Aylarca her işçimiz için omuz omuza çalıştık. Arka ajandamız olmadı. 49 farklı iş tanımı vardı. Bu adaletsizliğe yol açıyordu. Bunu 7 iş tanımına düşürdük” ifadelerini kullandı

“1 Mayıs’ta ikramiye vereceğiz”

Hürriyet açıklamasının devamında, “Bu adaletsizliği sonlandırmak adına nerdeyse işçi ücretlerine yüzde 84 zam yaptığımız bir sözleşme yaptık. İşçi arkadaşlarımıza bu sözleşme sürecinde dört kere zam yapmış olacağız. Ayrıca işçi arkadaşlarımız enflasyonun üzerinde zam alacaklar. Bu sözleşmede ayrıca ek sosyal haklar belirledik. 1 Mayıs’ta işçilerimize ikramiye vereceğiz. Bu hiçbir belediyede yok. Ramazan Bayramı’nda sadece kadrolu işçiler gıda kolisi alırdı. Gönlümüz buna razı olmadı. Ramazan Bayramı’nda herkese gıda kolisi vereceğiz. Kurban Bayramı’nda ilk yıl bin lira ikinci yıl ise bin 500 lira kurban parası vereceğiz. Koku primlerimizi de ek sosyal haklar olarak belirledik” dedi.

“Gerçek bir sözleşmeye imza atıyoruz”

Çalışma sürelerinde haksızlık vardı. Şimdi çalışama süreleri 40 saate düştü” diyen Hürriyet konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yemek ücretleri günlük 5 liraydı. Şimdi 25 liraya çıkardık. DİSK’in isteği asgari ücret tutarı 3 bin 800 liraydı. Bununda üzerine çıktık. Ocak ayı itibari ile en düşük ücretimiz 4 bin 535 lira en yüksek ücretimiz ise 6 bin 40 lira oldu. Biz burada KHK’nın devamı bir sözleşmeye imza atmıyoruz. Biz burada işçinin alın terini vereceğimiz gerçek bir toplu sözleşme imzalıyoruz. İşçi arkadaşlarımızın ailesinde şiddet olması halinde yollarımız ayıracağız. Aile içi şiddet konusunda öncü olmamız lazım. Biz işçimize lütfetmedik, onlara hakkını verdik. Bu sözleşme herkese hayırlı ve uğurlu olsun.”

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu