Kültür Sanat Tarih

Eşsiz bir nesilden…-1

Eşsiz bir nesilden…-1 … Bir çöplüğe doğru ilerleyen gidişat bir haber başlığı gibidir. Yazı dizilerim ile sizlere birçok dallardan sırası ile bahsedecekken önemli bir konuya değinmek üzere sanat camiasına farklı bir pencereden değinmek istiyorum bu hafta…

Eşsiz bir nesilden…-1

Bir çöplüğe doğru ilerleyen gidişat

Cumhuriyetimizin kuruluşundan günümüze kadar, pek çok dönemlerde pek çok sanatçılarımız Türk tarihimizde yerini almıştır. Kuşaklar boyu nesiller belirli gidişatlara göre gündeme gelerek dönem dönem çeşitli sanat dallarında belirli akımlar oluşmuştu. Hani deriz ya bir dönemin insanı değil her dönemin insanı olmaktadır sanat aslında.

“4 Büyük değerimizi ebediyete uğurladık”

Geçtiğimiz günlerde çok yakın zaman da Türk tiyatromuz, Türk Sinemamız ve Türk müziğimize, damga vurmuş gerçek manada ülkemizde dönemlere damga vurmuş. 4 Büyük değerimizi ebediyete uğurladık. Bu İsimlerden ilki Türk Sinemamızın Usta karakter oyuncularından ve aktörlerinden biri olan Hakan Balamir di. Türk sinemasında 53 civarı sinema filmi ile 5 dizi filmde kendisi ekranlarda yer buldu. Türkiye’nin tek kanallı yıllarında ilk defa denenen birden fazla bölümler halinde projelere geçiş dönemi ile tanıştığı bir yenilik denendi. Türkiye’nin ilk ve 4 bölümlük bir dizi projesi olan Fotoğraftakiler ile ayrı bir soluk kattı. 90 lı ve 2000 li yıllarda çok kanallı dönemlerde çeşitli dizilerde de kendisini izledik. Oyunculuğu dışında 3 Büyük Sinema filminin senaryosuna imzasını atmış ve 9 ayrı filminde yapımcılığında ismi bulunmaktadır. Geri planda kalmış gibi gözükse de veyahut Sinemanın çirkin adamlarından biri de sayılsa o geleneksel jön profilini vermeyi başarmıştır. Nadir karakter oyuncularından biri olarak sinema tarihinde adını güzel eserlerle yazdırdı. Mücadele ettiği koa hastalığı sonucu 72 yaşında aramızdan ayrılsa da bıraktığı yapıtlar anılarımızda her daim kalacaktır.

“…Türk sinemamıza 204 film ve 28 Tv dizisi…”

Bunun akabin inde cumhuriyetin döneminden sonra hızla sanatsal olarak aydınlanma devrine gidildiği dönemde Tiyatromuza ve sinemamıza büyük çapta eserler veren büyük bir ustayı daha kaybetmenin üzüntüsü içine girdik. Bu isimde Fikret hakan dı. Yönetmen olarak 5, Yapımcı olarak 2 ve Senaryo sahibi olarak 5 filmde gördüğümüz Fikret Hakan Türk sinemamıza 204 film ve 28 Tv dizisi ile hizmet verdi. En sonuncusu Burası 1711 Osmanlı Sır Kanunu olmak üzere çok kanallı yıllar ve dizi piyasasında oda ekranlarda son dönemlere kadar yerini almış bir sanatçımızdır. Asıl adı Bumin Gaffar Çıtanak olan usta sanatçı 1950’lerin başında Halit Kıvanç Abdi İpekçi gibi isimlerin ünleneceği bir basamak olan dönemin büyük gazetesi İstanbul Expressteki yazıları öykü ve röportajları ile ünlendi o safhada adını Fikret Hakan olarak değiştirdi. Tiyatroya geçiş yaptığı dönemde Ses Tiyatrosu ilk büyük çıkışı oldu. Daha sonra sırası ile Cep Sahne, Küçük Sahne, Oraloğlu 6 saat Tiyatrosu ve Kurucusu olduğu bir döneme damga vurmuş Fikret Hakan Tiyatrosu ile 80 lerin sonuna kadar sahnede kaldı… Yazımın ikinci bölümü yarın yayında…

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu