Çeker: “Sağlık çalışanlarının alın terlerine saygı duyulmalı”
Çeker; "Sağlık Bakanlığı ısrarla şartlara bağlı ek ödemeleri, ilave ücretleri sunmaya devam ediyor"
Çeker: “Sağlık çalışanlarının alın terlerine saygı duyulmalı” … Çeker; “Sağlık çalışanlarının talebi maaşlarına zam, ücretlerinde iyileştirme iken Sağlık Bakanlığı ısrarla şartlara bağlı ek ödemeleri, ilave ücretleri sunmaya devam ediyor” dedi. detaylar haberimizde…
Çeker: “Sağlık çalışanlarının alın terlerine saygı duyulmalı”
Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, ek ödemelerle ilgili eleştiride bulundu
Başkan Çeker sendika şubesinde yaptığı basın açıklamasında tepkilerini şu cümlelerle ortaya koydu: “Sağlık çalışanlarının talebi maaşlarına zam, ücretlerinde iyileştirme iken Sağlık Bakanlığı ısrarla şartlara bağlı ek ödemeleri, ilave ücretleri sunmaya devam ediyor.
“Görmezden gelindiler”
Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) görev yapan Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanları salgının başladığı ilk günden itibaren, salgınla mücadelede en ön safta yer aldılar. Asli görevlerinin yanında, kendilerine verilen ek görevleri de yerine getirdiler. Bakanlık ve bakanlık yetkilileri tarafından pandeminin ilk 6 ayında yok sayılarak görmezden gelindiler.
“Derin bir üzüntü yaratmıştır”
Sağlık Bakanlığı yabancı basın kuruluşları vasıtasıyla dünyaya ülkemizde yapılan filyasyon çalışmalarından övgüyle bahsetmiştir. Bu açıklama esnasında Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları içinde bir ilave ücret düzenlemesi yapıldığı açıklandı. Yapılan bu düzenlemede ödenecek ekonomik miktarın ne kadar olacağının kamuoyuna açıklanması çalışanlarda derin bir üzüntü yaratmıştır. Sanki Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanları bu işi para karşılığı yapıyorlar algısı kamuoyunda oluşturulmuştur.
“İmkansız bir ilave ücret”
Bakanın açıklamış olduğu ekonomik miktar covidli hasta sayısına bağlanarak alınması imkansız ilave ücret haline getirilmiştir. Altı ay öncesi görmezden gelinen sadece 1 Ağustos’tan itibaren, Ağustos, Eylül, Ekim aylarını kapsayacak, şekilde performansa dayalı, Ek ödeme Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışma barışına sekte vuracaktır.
Sağlık Bakanlığından ASM’de görev yapan Aile Hekimi ve Aile Sağlığı çalışanları adına adaletin tüm çalışanlara eşit dağıtılmasını yüksek sesle istiyoruz.
“Adalet bu işin neresinde?
Aile Hekimlerine ve Aile Sağlığı Çalışanlarına ödeneceği iddia edilen EK ödeme ile diğer sağlık kuruluşlarında görev yapan aynı meslek gurubuna ödenen ekonomik değer arasın da yaklaşık 6 ile 7 kat fark var. Aile Sağlığı çalışanlarında ise yaklaşık 2 ile 2,5 kat fark var. Adalet bu işin neresinde? Sayın Bakan ve ekibi Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanlarına üvey evlat muamelesi yapmaktadır.
Mart ayında başlayan pandemi için Ağustos’ta bir düzenleme yapılması yapılan düzenlemenin de eksik ve yanlış yapılması kabul edilemez.
“Bu yapılanları hak etmediler”
Yaşamla, ölüm arasındaki ince hayat çizgisinde hayatlarını hiçe sayarak, ülkemizdeki salgınla mücadelenin kahramanları sağlık çalışanları bu yapılanları hak etmemektedir. Hastanelerden Aile Hekimliğine kadar tüm birimlerde fedakarca görev yapan sağlık çalışanlarının hakkını ödeyecek bir ekonomik değer yoktur. Sağlık çalışanının alın terlerine karşıda böyle bir tutum takınılması hiç kimsenin razı olmayacağı ve rıza göstermeyeceği bir durumdur.
“Bu düzenlemede adalet var mı?”
Yöneticiler ellerini vicdanlarına koyup, düşünsünler ve kendilerine sorsunlar.
Bu düzenlemede adalet var mı?
Çalışanın beklentisinin karşılanmasıyla bir alakası varmıdır?
ASM çalışanlarına makul ve kabul edilebilir, mart ayından itibaren geçerli olmak üzere adaletli bir düzenleme yapılması gerekmez miydi?
Salgınla mücadelenin kahramanları sorunlarına çözüm beklerken, yeni adaletsizliklerin ortaya çıkması karşısında bakanlık ve çalışma ekibi ne yapılacaktır?
Bundan kim ve kimler mutlu olacaktır, çalışma barışına bu işlerin bir katkısı mı olacaktır?
Bu sorularımızın ne yazık ki hepsinin cevabı olumsuz.
Sağlık Bakanlığı ve ekibi bu olumsuz durumun ortaya çıkmasına sebebiyet verme yerine olumsuzlukları ortadan kaldırmayı tercih etmelidir. Yanlıştan dönmelidir. Çalışanın emeğinin ve alın terinin karşılığı olan ekonomik değeri vermeli, işleri içinden çıkılmaz hale getirmemelidir.”